Terpenen, wat zijn dat?

Terpenen zijn aromatische verbindingen die in veel planten voorkomen. Deze aromatische verbindingen creëren de karakteristieke geur van veel planten. In de natuur zijn deze van levensbelang voor veel planten – en dus ook voor cannabisplanten.

Planten lokken met geur en kleur insecten voor bestuiving of schrikken plantenetende dieren (herbivoren) of besmettelijke ziektekiemen hiermee af. Terpenen zijn verantwoordelijk voor de geur in planten. Zoals de kenmerkende geur van sinaasappels, lavendel en wiet. Full Spectrum/Raw CBD-olie bevat naast diverse cannabinoïden ook verschillende terpenen.

Sommigen gebruiken ook de term terpenoïden. Dit is helaas niet correct. Terpenen zijn de natuurlijke vorm van deze verbindingen als ze in de levende plant zitten. Naarmate cannabis geoogst is en droogt, oxideren de terpenen en worden ze terpenoïden.n

Terpenen in cannabis

Terpenen spelen samen met cannabinoïden (werkzame stoffen in cannabis) een belangrijke rol in de smaak en geur van cannabis. Daarnaast zijn ze samen verantwoordelijk voor het “entourage effect”. Dit betekent dat cannabinoïden, zoals cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC), samenwerken met terpenen om elkaar te versterken.

Limoneen

Limoneen is een terpeen dat de meeste mensen kunnen herkennen aan zijn geur en komt voornamelijk voor in citrusvruchten, en dan vooral in sinaasappels, mandarijnen en citroenen. Citrusvruchten beschikken over grote concentraties limoneen. Ook in de cannabisplant komt limoneen voor.

Pineen

Pineen is een ander in de natuur veelvoorkomende terpeen. Er zijn twee vormen van pineen: α-pineen (alpha-pineen) en β-pineen (beta-pineen). Pineen biedt de frisse geur aan onder andere dennennaalden, rozemarijn en basilicum.

Linalool

Linalool komt het meest voor in de lavendel en geeft de bloem zijn rijke geur. Linalool is een van de belangrijkste verbindingen in aromatherapie en is verantwoordelijk voor het kalmerende effect dat veel mensen krijgen bij het ruiken van lavendel of de etherische olie ervan.

Myrceen

Myrceen is een terpeen dat veel voorkomt in planten zoals hop, citroengras, tijm en mango’s. De bloemen van de cannabisplant bevatten ook mycreen.

β-caryofylleen (bèta-caryofylleen)

De terpeen β-caryofylleen (bèta-caryofylleen) komt voor in veel kruiden en groenten, zoals kruidnagel en zwarte peper.