Wat is cannabinol (CBN) en CBN-olie?

In cannabis komen diverse werkzame stoffen voor, ook wel (fyto)cannabinoïden genoemd. Fyto is afgeleid van het Griekse woord phyton, dat plant of plantaardig betekent.

In totaal zijn er – tot nu toe – meer dan honderd van deze cannabinoïden ontdekt, maar de bekendste zijn cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC). Naast deze twee, bekend van CBD-olie en wietolie, zijn er drie andere belangrijke cannabinoïden: cannabigerol (CBG), cannabichromene (CBC) en cannabinol (CBN).

De meeste cannabinoïden beginnen hun leven als cannabigerol-acid (CBGA, de zuurvorm van CBG). Doordat natuurlijke enzymen CBGA afbreken, ontstaat CBG, tetrahydrocannabinol-acid (THCA, de zuurvorm van THC), cannabidiol-acid (CBDA, de zuurvorm van CBD) of cannabichromene-acid (CBCA, de zuurvorm van CBC).

Cannabinol

Cannabinol is een bijzondere cannabinoïde. Het werd als eerste cannabinoïde in 1899 geïdentificeerd en geïsoleerd uit cannabis door de onderzoekers Thomas Wood, W.T. Spivey en Thomas Easterfield. CBN komt niet of nauwelijks van nature voor in de cannabisplant als deze zich in de groei- of bloeifase bevindt. De cannabinoïde ontstaat alleen in oude en gedroogde wiet doordat natuurlijke enzymen, in combinatie met zuurstof, UV-licht en warmte, THC of THCA afbreken.

CBN is licht psychoactief, waarschijnlijk vanwege het feit dat THC de voorloper is van deze cannabinoïde. Het kan dus bedwelmend en kalmerend werken. Uit onderzoek blijkt dat tijdens het proces van THC naar CBN, THC haar psychoactieve werking met 75% verliest. CBN heeft dus maar een kwart van de psychoactieve werking dat THC heeft.

CBN-olie

Hoewel CBN dus de eerste cannabinoïde is die ontdekt is, zijn er helaas maar weinig hoogwaardige hennepextracties met CBN op de markt. DutchHemp CBN-olie 5% (10ml) 500mgRecente onderzoeken en de positieve resultaten die daarmee behaald zijn (waar we helaas niets over kunnen vertellen door de Nederlandse wetgeving op voedingssupplementen, maar wat je wel op internet kunt vinden), zijn reden voor onderzoekers om de werking van CBN verder te onderzoeken. Verwachting is dat CBN binnenkort zeer populair wordt voor meerdere doeleinden en daarmee het aanbod van CBN-olie stijgt.

DutchHemp, een Nederlands merk voor voedingssupplementen met cannabinoïden, is een van de weinige leveranciers die hoogwaardige CBN-olie heeft ontwikkeld. De voedingssupplementen en CBD-producten van DutchHemp hebben de best beschikbare prijs-kwaliteitverhouding op de markt. De “Dutch Hemp” CBN-olie bevat 500 milligram CBN, opgelost in hennepzaadolie. Door de superkritische “koude” co₂-extractiemethode blijft alles van de hennepplant behouden. Naast de cannabinoïde CBN bevat dit voedingssupplement ook diverse terpenen, fenolen en flavonoïden.