Wietolie en CBD-olie, wat zijn de verschillen?

Populaire televisieprogramma’s als consumentenprogramma Radar en RTL Boulevard hebben het afgelopen jaar aandacht besteed aan (het gebruik van) CBD-olie. Daarnaast zijn verschillende bekende Nederlandse merken met CBD-olie en andere CBD-supplementen op de markt gekomen. Een voorbeeld hiervan zijn de drogisterijketens Etos en Kruidvat. De Kruidvat verkoopt haar eigen huismerk en producten van Jacob Hooy.

Al deze aandacht heeft er niet voor gezorgd dat mensen de juiste termen gebruiken voor de extracties uit hennep en cannabisplanten. Hieronder uiteengezet wat de belangrijkste verschillen zijn tussen wietolie en CBD-olie.

CBD-olie (Hennepplant)

Het bekendste voedingssupplement op basis van een plantenextract, cannabidiol (CBD), is natuurlijk CBD-olie. CBD-olie bevat de cannabinoïde cannabidiol uit hennepplanten, gemengd met hennepzaadolie, olijfolie, kokosolie of een andere plantaardige eetbare olie. Alle CBD-oliën zijn niet psychoactief!

Hennepplanten staan bekend om een laag percentage tetrahydrocannabinol (THC) en een hoog percentage CBD. Het verbouwen van hennepplanten is legaal, mits het percentage aan THC minder dan 0,2% is. Dit is een wettelijke maximum. CBD-olie met een hogere percentage THC is verboden en in overtreding met de Opiumwet.

Hennepplanten worden gekweekt voor verschillende doeleinden, waaronder vezels voor kleding.

Wietolie (Cannabisplant)

Wietolie wordt gemaakt van cannabisplanten, ook wel bekend als wietplanten. Cannabisplanten staan bekend om een hoog percentage THC (10 á 15%) en een laag percentage CBD. Het resultaat van extracties van deze planten zorgt voor wietolie. Wietolie wordt ook wel THC-olie of cannabisolie genoemd. 

Wietolie heeft standaard een hogere percentage THC (meer dan 0,2%) en valt onder de Opiumwet. Wietolie is in tegenstelling tot CBD-olie psychoactief, hetgeen betekent dat je “stoned” of “high” kunt worden door het gebruik van wietolie. Wietolie mag niet door iedereen verkocht en gekocht worden. Indien je een doktersrecept hebt kun je op dit moment bij twee apotheken in Nederland legaal wietolie kopen. Wietolie wordt helaas niet (meer) vergoedt door de zorgverzekering. Ook als je een doktersrecept hebt.