CBD-olie voor honden

Honden en andere (huis)dieren, zoals katten, paarden en kleine knaagdieren, beschikken net zoals mensen over een endocannabinoïdesysteem (ECS). Het ECS is betrokken bij verschillende fysiologische processen in het lichaam en speelt daarmee een belangrijke rol bij het functioneren van het lichaam, waaronder stemming, pijnverlichting, honger, euforie en angst.

Naast lichaamseigen cannabinoïden die zelf door mensen en dieren worden aangemaakt, kunnen ook plantaardige cannabinoïden een effect hebben op dit systeem. In cannabis en hennep zijn veel van deze cannabinoïden aanwezig, waaronder cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC). De laatste is verantwoordelijk voor de psychoactieve werking van cannabis. De cannabinoïden die van nature in cannabis en hennep voorkomen hebben dus ook invloed op het endocannabinoïdesysteem.

Cannabinoïdereceptoren CB1 en CB2

Het endocannabinoïdesysteem kent twee soorten cannabinoïdereceptoren. We onderscheiden CB1 en CB2 omdat ze beiden met andere onderdelen van het lichaam werken. Zo bevinden CB1-cannabinoïdereceptoren zich voornamelijk in de hersenen en het centrale zenuwstelsel, longen, vasculaire systeem, spieren, maag- en darmkanaal en voortplantingsorganen.

CB2-cannabinoïdereceptoren bevinden zich voornamelijk in het immuunsysteem en de perifere organen. Dit is de huid, gliacellen (hersenen), beenderen en milt. Gliacellen zijn cellen in het zenuwstelsel die bestaan naast neuronen en verantwoordelijk voor de communicatie van hersencellen onderling.

Er zijn ook onderdelen van het lichaam waar beide cannabinoïdereceptoren een rol spelen. Dit is het immuunsysteem, lever, beenmerg, alvleesklier en de hersenstam.

CBD-olie voor honden: sterkte en dosering

Honden kunnen niet praten, ook al praten wij wel met hen. We moeten dus voorzichtig zijn met de dosering van CBD-olie bij onze geliefde viervoeter. CBD-olie is een volledig natuurlijk product en zoals ieder mens anders reageert op natuurlijke producten, is het bij honden niet anders.

Begin dus altijd met een dosering die laag is, met een CBD-olie van een laag percentage. Bouw dit trapsgewijs langzaam op. Als je merkt dat je geliefde viervoeter zich anders dan normaal gedraagt, direct mee stoppen. We raden aan om het gebruik van CBD-olie eerst met de dierenarts te overleggen. Hij of zij is bekend met je harige vriend en kan goed inschatten of en hoeveel CBD hij of zij mag hebben per dag. Honden geen CBD-olie geven bij dracht en tijdens de lactatie.

  • Volwassen honden: 2 á 3 druppels per 10 kilogram lichaamsgewicht, driemaal daags
  • Puppies: 1 á 2 druppels, tweemaal daags

We hebben verschillende merken in onze webshop die CBD-olie speciaal voor honden hebben ontwikkeld. Dit zijn VetriHemp (MediHemp), DutchHemp, Cibapet en Cibaday.