Wat komt er in je op wanneer je denkt aan edibles? Is het de klassieke brownie, cbd-gummies of aan een modernere variant? Misschien denk je wel wat technischer en vraag je je af: “Waar is het allemaal begonnen?” of zelfs, “Waar zal dit allemaal toe leiden?”

Oorsprong van edibles

De allereerste edibles gaan terug naar het India van de 10e eeuw. Mensen maakten van geplette bloemknoppen een drankje genaamd Bhang, dat tot op de dag van vandaag populair is. Bhang wordt gemaakt van verpulverde cannabis, ghee (geklaarde boter), diverse specerijen en melk. Destijds werd het gebruikt om mensen te helpen slapen of om de eetlust op te wekken.

We maken een grote sprong naar de late jaren zestig en de oorsprong van de nu zo beroemde “cannabis brownie.” Wist je dat de “boom” van geïnfuseerde edibles in de jaren zestig begon nadat ze te zien waren in een film? Hippies raakten erdoor gefascineerd en maakten van bijna alles cannabis infusies — brownies, koekjes, noem maar op! Vervolgens werden de edibles omarmd als levensveranderende medicatie voor aidspatiënten in Californië. Activisten als Dennis Peron en ‘Brownie Mary’ Rathbun trokken ten strijde voor de legalisering van medicinale cannabis.

Hoe je voedsel kunt infuseren

Nu dan het zo beroemde ingrediënt van geïnfuseerde edibles: cannaboter. Je vraagt je misschien af: hoe kan het dat THC op magische wijze in een eenvoudig smeerseltje terecht komt? Het begint allemaal met een proces genaamd decarboxyleren, ook wel decarbing geheten. Dit proces activeert de cannabisverbindingen die je vervolgens kunt infuseren met de olie die je gebruikt. Om tot decarboxyleren te komen moet je de wiet ongeveer 45 minuten in de oven bakken op 220 Cº. Vervolgens voeg je de gedecarboxyleerde wiet toe aan wat boter en laat je dit zo’n 6-8 uur sudderen. Zorg ervoor dat je het mengsel elke 20 minuten even goed doorroert. Wanneer dit proces klaar is, zeef je de wiet van je boter in een bakje.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist cannabisboter gemaakt! Ben je lactose-intolerant of houd je gewoon niet zo van boter, dan kun je dit ook proberen met olie, bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie.

In de meeste markten maken edibles deel uit van het snelst groeiende segment van de cannabisindustrie.

Tincturen

We gaan verder met de tincturen, wat tegenwoordig meestal CBD-olie producten zijn in kleine amberkleurige druppelflesjes. Veel mensen gebruiken deze CBD-tincturen om pijn te bestrijden en om andere gezondheidsredenen. Het wordt namelijk heel snel opgenomen en de dosering ervan is heel makkelijk: je hoeft de vloeistof alleen een minuut of twee onder je tong te houden.

Veel cannabis-tincturen worden echter ook gemaakt met ethylalcohol, ook een edible. Dit is niks nieuws omdat alcohol al jaren wordt gebruikt als oplosmiddel in kruidentincturen. Een ander groot voordeel is het feit dat de alcohol bijdraagt aan het waarborgen van de houdbaarheid van de tinctuur, wat je dus ook nog eens geld kan schelen.

Ook geconcentreerde producten als shatter en andere oliën hebben hun eigen nuttigheid voor ethylalcohol. In een proces dat bekend staat als de Soxhlet techniek, stript de alcohol planten van hun cannabinoïden voor infusie. De ethanol wordt gekookt, gecondenseerd, en dan afgekoeld. Vervolgens wordt de ethanol gebruikt om er de plant in te weken — opmerking: deze methode wordt vooral gebruikt bij het maken van kleinere hoeveelheden.

Soorten edibles

Vandaag de dag zijn we veel verder dan wat nu gemeengoed is (b.v. old-school wiet brownies, koekjes en zelfs gummies). Het woord “edible” kan tegenwoordig zelfs slaan op een heel diner, bubbelende drankjes en nog veel meer. Er is dan ook een overvloed aan snacks te koop bij de coffeeshops, dus als je het wel hebt gehad met zoetigheid, kies dan eens voor medicinale zoute snacks als kaaskrullen of chips. Op het gebied van drankjes zijn er limonades, siropen en zelfs CBD-geïnfuseerd water.

De laatste en grootste verandering (en nieuwste trend) wat betreft edibles, zijn wel de geïnfuseerde maaltijden en hartige gerechten. Deze zijn eenvoudig te vinden op Instagram, waar thuiskoks gemedicineerde maaltijden bereiden die ze graag met het grote publiek delen. Of het nu gaat om een eenvoudige schotel, een snack, of een lekker smeerseltje, de thuiskoks zijn zeer serieus wat betreft het infuseren van maaltijden. Wat bijvoorbeeld te denken van een hele rosbief met romige aardappelpuree en een zijdezachte jus — en stel je dan eens voor dat elk onderdeel van die maaltijd is geïnfuseerd met cannaboter of een of andere olie. Of wat zou je vinden van dik gesneden cornedbeef of een Reuben sandwich, maar dan met een geïnfuseerde dressing? Of misschien zelfs ribbetjes van de barbecue met, je raadt het al, geïnfuseerde saus? Sommige koks maken zelfs cannabis geïnfuseerde specerijen.