Op vakantie met wietolie… mag dat?
U gebruikt wietolie (cannabis extract mét THC) en wilt met uw flesje reizen naar uw vakantiebestemming… maar kan én mag dat? Wij hebben het voor u uitgezocht!
Allereerst, het is belangrijk om te benoemen dat we het in dit artikel alleen over wietolie hebben met de psychoactieve cannabinoïde tetrahydrocannabinol (THC) en níet over CBD-olie, die de niet-psychoactieve cannabinoïde cannabidiol (CBD) bevat. Wietolie staat ook bekend als THC-olie en cannabisolie.
Wietolie mee op vakantie
Helaas kunt u met wietolie niet zomaar reizen naar een vakantiebestemming in het buitenland. De psychoactieve stof THC staat in Nederland namelijk als harddrug op lijst 1 van de Opiumwet en kunt u strafrechtelijk worden vervolgd als u het in uw bezit heeft. Ook in veel andere landen, in Europa en daarbuiten, is THC verboden en kunt u worden aangehouden en vervolgd.
Gebruikt u wietolie en wilt u deze meenemen op vakantie, dan moet u een verklaring hebben dat u wietolie medicinaal gebruikt. U kunt dan wietolie kopen bij een officieel “mediwietapotheek“. Hiervan zijn er nu slechts twee van in Nederland: Transvaal Apotheek in Den Haag en “Clinical Cannabis Care”, beter bekend als Cannabiszorg te Breukelen. Voor deze wietolie kunt u een Schengenverklaring aanvragen.
Wietolie die u zelf heeft gemaakt of gekocht via het “grijze circuit” kunt u dus beter thuislaten!
Vakantie binnen Schengengebied
Als u wietolie wilt meenemen op vakantie dient u een Schengenverklaring aan te vragen wanneer u reist naar één van de Schengenlanden.
Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Dit zijn België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
Een Schengenverklaring wordt ook geaccepteerd in de volgende landen die niet tot het Schengengebied behoren: Cyprus, Ierland en Kroatië. Ook Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales – allen behorend tot het Verenigd Koninkrijk, accepteert de Schengenverklaring. De situatie zou kunnen veranderen vanwege de Brexit, maar tot op heden gelden nog de “oude” voorwaarden voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk.
Schengenverklaring aanvragen
Om een Schengenverklaring aan te vragen, vult u of uw (huis)arts een officieel aanvraagformulier in. Dit formulier kunt u downloaden vanaf de website van het CAK (afkorting voor Centraal Administratie Kantoor). Vervolgens moet uw huisarts het formulier ondertekenen en er een stempel op zetten.
Het aanvraagformulier kunt u dan per post versturen naar het CAK.
CAK
Postbus 84015
2508 AA Den Haag
U kunt het aanvraagformulier ook inscannen en digitaal naar het CAK versturen. U opent hiervoor het formulier Schengenverklaring opsturen. Scan de ingevulde en ondertekende verklaring in en voeg deze als bijlage toe.
Als u het formulier per post stuurt, dan duurt het maximaal 2 weken voor u een reactie krijgt. Wanneer u het formulier online hebt ingevuld, dan ontvangt u doorgaans binnen 5 werkdagen een reactie.
Een Schengenverklaring is dertig dagen geldig. Wanneer u langer op vakantie gaat, dient u een Engelstalige medicijnverklaring aan te vragen. De Schengenverklaring neemt u mee op vakantie, want u moet de verklaring ter plekke kunnen tonen wanneer daar om wordt gevraagd.
Engelstalige medicijnverklaring met apostille
Als u op vakantie gaat naar een land buiten het Schengengebied of langer dan 30 dagen in het Schengengebied, dan zult u in de meeste gevallen moeten beschikken over een gelegaliseerde Engelstalige medicijnverklaring.
Om een Engelstalige medicijnverklaring aan te vragen, dient u of uw (huis)arts een aanvraagformulier in te vullen en ondertekenen. U kunt dit formulier downloaden van de website van het CAK.
Vervolgens stuurt u de ingevulde verklaring naar het CAK:
CAK
Postbus 84015
2508 AA Den Haag
De aanvraag van de Engelstalige medicijnverklaring moet per post. Het CAK neemt maximaal twee weken voor de beoordeling. Als het CAK de aanvraag goedkeurt, ontvangt u de verklaring per post.
Voor landen buiten het Schengengebied moet u de Engelstalige medicijnverklaring meestal ook nog laten legaliseren. Het legaliseren kan met behulp van een apostille van een Nederlandse rechtbank. Ruim honderd landen hebben het Apostilleverdrag ondertekend. Een document met een apostille kunt u alleen gebruiken in een land dat ook bij het Apostilleverdrag is aangesloten. Voor andere landen moet u voor legalisatie mogelijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en soms ook naar de ambassade van uw bestemming.
Ook de Engelstalige medicijnverklaring neemt u mee op vakantie en moet u kunnen overleggen als daar om wordt gevraagd.
Heeft u een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring binnen respectievelijk 2 dagen of twee weken nodig, neem dan telefonisch contact (0800 – 2108) op met het CAK of ga bij ze langs met de ingevulde verklaring. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur.
Reizen per vliegtuig
Als u met het vliegtuig op vakantie gaat naar een land buiten het Schengengebied raden wij aan om geen wietolie met THC mee te nemen. Landen in Afrika, Azië en Noord-Amerika zijn zeer strict met de regels op verdovende middelen en u kunt voor een onaangename verrassing komen te staan, zelfs als u over een verklaring beschikt.
Geef een reactie