In Nederland wonen bijna negenhonderdduizend moslims en de meeste hebben een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Zij brachten hun geloof, de Islam, mee toen ze vanaf de jaren ’60 als arbeidsmigranten naar Europa kwamen.

Het heilige boek voor moslims is de Koran, waarin de verzen die geopenbaard zijn door Allah (God in het Arabisch) aan de profeet Mohammed letterlijk zijn opgeschreven. In de Koran staan voorschriften waaraan een vrome moslim zich moeten houden. Dit gaat over heel veel zaken, waaronder eten en drinken. Een van de bekendste regels is dat moslims geen varkensvlees eten of alcohol drinken.

CBD-olie halal of haram?

De cannabinoïde cannabidiol (CBD) is halal, maar niet alle soorten CBD-olie zijn halal omdat er verschillen bestaan tussen CBD-olie Puur, CBD-olie Raw (full spectrum) en CBD-isolaat. CBD-olie die halal is moet voldoen aan de volgende twee voorwaarden:

  1. CBD-olie moet gemaakt zijn van 100% plantaardige ingrediënten. Als basisolie mag de CBD-olie alle plantaardige oliën bevatten, maar geen dierlijke oliën en vetten. Voorbeelden van veelgebruikte (biologische) plantaardige oliën in CBD-olie zijn olijfolie, kokosolie en hennepzaadolie.
  2. CBD-olie mag geen bedwelmende of psychoactieve werking hebben. De profeet Mohammed meldt moslims dat “Ieder bedwelmend middel is verboden.”. Een andere uitspraak van de belangrijkste profeet van de Islam is: “Dat wat in grote mate bedwelming veroorzaakt, daarvan is een kleine hoeveelheid haram.”. Dit betekent dat de CBD-olie géén tetrahydrocannabinol (THC) mag bevatten: 0,0% THC dus!MediHemp CBD-olie Puur 5% (10ml)

Kijkend naar de bovengenoemde twee voorwaarden is alleen “CBD-olie Puur” dus halal. We verkopen deze CBD-olie variant van drie bekende merken: MediHemp, DutchHemp en Azoth.

Koop alleen CBD-olie van bekende merken die hun producten door onafhankelijke externe laboratoria laten testen. Zo weet je precies welke cannabinoïden in de CBD-olie aanwezig zijn (en in welke percentages).

Wietolie is ook een extractie van de cannabisplant, maar deze is dus volgens de Islamitische norm haram omdat het wél THC bevat. Er zijn uitzonderingen waarbij wietolie gebruikt mag worden, maar deze zijn persoonsafhankelijk en kunnen we geen uitspraken over doen. Lees hier de andere verschillen tussen CBD-olie en wietolie.