Populaire televisieprogramma’s als consumentenprogramma Radar en RTL Boulevard hebben het afgelopen jaar aandacht besteed aan (het gebruik van) CBD-olie. Daarnaast zijn verschillende bekende Nederlandse merken met CBD-supplementen op de markt gekomen. Een voorbeeld hiervan zijn de drogisterijketens Etos en Kruidvat. De Kruidvat verkoopt haar eigen huismerk en producten van Jacob Hooy.

Al deze aandacht heeft er niet voor gezorgd dat mensen de juiste termen gebruiken voor de extracties uit hennep en cannabisplanten. Hieronder uiteengezet wat de belangrijkste verschillen zijn tussen wietolie en CBD-olie.

CBD-olie (Hennepplant)

Het bekendste voedingssupplement op basis van een plantenextract, cannabidiol (CBD), is natuurlijk CBD-olie. CBD-olie bevat de cannabinoïde cannabidiol uit hennepplanten, gemengd met olijfolie, kokosolie of een andere ‘normale’ eetbare olie. Alle CBD-oliën zijn niet psychoactief!

Hennepplanten staan bekend om een laag percentage Tetrahydrocannabinol (THC) en een hoog percentage Cannabidiol (CBD). Het verbouwen van hennepplanten is legaal (in meerdere landen). Hennepplanten worden gekweekt voor verschillende doeleinden, waaronder vezels voor kleding.

Het percentage aan THC in CBD-olie is altijd maximaal 0,2%. Dit is een wettelijke maximum. CBD-olie met een hogere percentage THC is illegaal en in overtreding met de Opiumwet.

Wietolie (Cannabisplant)

Wietolie wordt gemaakt van cannabisplanten, ook wel bekend als wietplanten. Cannabisplanten staan bekend om een hoog percentage THC (10 á 15%) en een laag percentage CBD. Het resultaat van extracties van deze planten zorgt voor wietolie. Wietolie wordt ook wel THC-olie of cannabisolie genoemd.

Wietolie heeft standaard een hogere percentage THC (meer dan 0,2%) en is illegaal. Wietolie is in tegenstelling tot CBD-olie psychoactief, hetgeen betekent dat je “stoned” kunt worden door het gebruik van druppels wietolie.

Wietolie mag niet door iedereen verkocht en gekocht worden. Indien je een doktersrecept hebt kun je bij een aantal apotheken in Nederland legaal wietolie kopen. Wietolie wordt helaas niet vergoedt door de zorgverzekering. Ook als je een doktersrecept hebt.

Wij raden u aan geen CBD-olie of wietolie te kopen via Marktplaats, Facebook en dergelijke kanalen. Deze producten zijn niet getest door een extern laboratorium en kunnen vervuild zijn met metalen en/of bacteriën.