De populariteit en het gebruik van CBD-olie en wietolie is de laatste jaren sterk toegenomen. Daar waar CBD-olie door verschillende webshops en winkels verkocht wordt, is het kopen van wietolie mét THC in Nederland een stuk lastiger.

CBD-olie wordt gemaakt van de niet-psychoactieve cannabinoïde cannabidiol (CBD), aangelengd met een plantaardige olie zoals hennepzaadolie, olijfolie of MCT-olie (bijvoorbeeld kokosolie). CBD-extract wordt gewonnen uit hennepplanten. Hennepplanten staan bekend om een laag percentage van de psychoactieve cannabinoïde tetrahydrocannabinol (THC). In cannabisplanten komt THC juist wel voor in hogere percentages.

Wietolie mét THC, wat is dat?

Waar hebben we het over als we spreken over wietolie? Wietolie is een mengsel van een plantaardige olie met THC-extract. Wietolie bevat dús altijd THC! Deze psychoactieve cannabinoïde kan ervoor zorgen dat u zich “high” of “stoned” kunt voelen wanneer u veel druppels neemt. Sommige CBD-oliën (Full Spectrum CBD-olie) bevatten ook THC, alleen is dit in zulke lage percentages (wettelijk maximaal 0,2%) dat het geen psychoactief effect op u heeft.

Een andere groot verschil is dat wietolie mét THC niet overal zomaar (legaal) verkrijgbaar is! Wietolie is alleen te verkrijgen op doktersrecept bij een mediwietapotheek. Andere namen die gebruikt worden voor wietolie met THC zijn THC-olie of cannabisolie. Ook wordt wel gesproken van RSO, wat staat voor ‘Rick Simpson Oil’. Rick Simpson beweert in zijn documentaire dat hij huidkanker bij zichzelf heeft genezen met behulp van pure THC-extract.

Mediwietapotheek

De overheidsorganisatie Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is verantwoordelijk voor de productie van cannabis en zijn de enige die apothekers en ziekenhuizen (legaal) wiet kunnen leveren voor de productie van medicinale cannabis. BMC heeft een ontheffing verleend aan één bedrijf in Nederland die in opdracht van BMC legaal wiet mag telen. Dit bedrijf heet Bedrocan en is gevestigd in Veendam. Medicinale cannabis wordt trouwens in de volksmond ‘mediwiet’ genoemd en een apotheek die mediwiet verstrekt ‘mediwietapotheek’.

Apotheken mogen dus alléén op doktersrecept wietolie verstrekken. In Nederland zijn er twee apotheken die wietolie maken van wiet geteeld door Bedrocan. De eerste mediwietapotheek is opgericht in 2015, gevestigd in Den Haag en heet Transvaal Apotheek. Sinds 2017 is er een tweede mediwietapotheek bij gekomen: Clinical Cannabis Care, beter bekend als ‘Cannabiszorg‘.

Wietolie wordt niet (meer) vergoedt door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraar PNOzorg vergoedde medicinale cannabis tot 2017 uit de basisverzekering.

Social Clubs

Naast de officiële en legale weg zijn er nog andere opties om aan wietolie te komen. Eén daarvan is via stichtingen, die ook wel ‘social clubs’ worden genoemd. De bekendste social club van Nederland is ‘stichting Suver Nuver’ van de markante wietkweker en cannabisactivist Rinus Beintema.

Wietolie Suver Nuver

Deze stichting zonder winstoogmerk maakt wietolie en verstrekt deze (tegen geringe kosten) aan klanten die geen doktersrecept kunnen krijgen of om andere redenen kiezen voor de wietolie van Rinus Beintema. Een groot voordeel van de wietolie van Rinus Beintema is dat het een sterkere wietolie is (dan de maximaal 10% THC/10ml die verkrijgbaar is via de officiële mediwietapotheek) en een lagere prijs heeft.

Rinus vecht tegen de bestaande wetgeving en wil de teelt van cannabis, het produceren en verstrekken van wietolie uit de illegaliteit halen. Hij vertegenwoordigt hierbij een grote groep mensen, ruim tienduizend klanten die afhankelijk zijn van zijn wietolie.

Daarnaast bestaat ‘Stichting Mediwiet’ van cannabispionier Wernard Bruining. Wernard verstrekt géén wietolie, maar leert je zelf wietolie te maken tijdens markten en evenementen georganiseerd in het hele land.

Ben je op zoek naar wietolie of heb je vragen over wietolie, neem contact met ons op. Wij kunnen u doorverwijzen naar een social club en antwoord geven op uw vragen.